Overlijden & Lijkvinding

Deskundige schoonmaak na een (onopgemerkt) overlijden

Soms blijft een lijk wekenlang of zelfs maandenlang in een woning liggen. Vaak betreft het mensen met weinig of zelfs geen contact meer met de familie en nauwelijks met de buren. Het lijk is dan in een vergevorderd stadium van ontbinding als het wordt aangetroffen. Behalve de menselijke resten en vloeistoffen (bloed, urine, ontlasting) die dan op de locatie worden aangetroffen, brengt zo’n situatie ook met zich mee dat er zich allerlei klein ongedierte op de plaats bevindt. Je kunt je indenken dat dit allemaal behoorlijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Het kan in dat soort situaties traumatiserend en zelfs gevaarlijk voor eigen gezondheid zijn om dan te moeten reinigen. Je kunt daar dan ook beter niet zelf aan  beginnen, maar een bedrijf inschakelen dat gespecialiseerd is in dergelijke biohazard reiniging. Dat zijn professionals die met juiste apparatuur, beschermingsmiddelen en producten, exact weten wat ze moeten doen en dit soort ingrijpende operaties verantwoord kunnen uitvoeren.

Lijkgeur is een zeer indringende geur, die je nagenoeg niet echt kunt verwijderen. Dat houdt in dat alles wat aangetast is moet worden verwijderd en vernietigd. Vloerbedekking of laminaat zal moeten worden verwijderd, zelfs in bepaalde situaties, zullen mogelijk houten of betonnen delen moeten worden verwijderd. Indien de persoon in bed is overleden, moet delen van het matras worden uitgesneden of volledig worden opgeruimd in speciale Biohazard zakken en worden afgevoerd. Als de persoon in de woonkamer is overleden, geldt dat voor bijvoorbeeld de bank of leunstoel. Vervolgens moeten alle ruimten worden gereinigd en gedesinfecteerd, zodat de ruimte weer veilig kan worden betreden. Tot slot worden aangetaste vaste delen in het huis met een speciaal middel geseald zodat de geur wordt afgedicht en de kamer fris blijft ruiken. Schoonmaak na overlijden is dus niet zomaar een algemene schoonmaak die iedereen kan uitvoeren. Ieder overlijden is anders en dat maakt dat kennis in en ervaring zeer belangrijk is om dit soort reinigingswerk het juiste resultaat te geven. Ieder detail is cruciaal om het gehele proces tot een goed en juist resultaat te brengen.

Dergelijke risico’s vragen een specialistische en uiterst behoedzame aanpak

Er wordt ten sterkste aangeraden om voor de schoonmaak van een plaats delict, een deskundig schoonmaakbedrijf in te schakelen.

Heb je vragen?
wij staan voor je klaar!